Пресс-центр / НОВОСТИ — 2013 год 2013

Controlul calității gazelor naturale

 

Actualmente toate întreprinderile de distribuție a gazelor naturale din complexul SA "Moldovagaz" deţin certificate de conformitate a calităţii gazelor naturale, emis de Organismul de certificare a produselor, serviciilor și sistemelor de management "Trans-Standard».

 

La 12 decembrie 2012 în cadrul unei prezentări festive, opt întreprinderi de distribuție au primit oficial Certificatele de conformitate:

 

Aceste certificate atestă faptul că gaze naturale distribuite de întreprinderi sunt conforme cerințelor obligatorii stabilite în Republica Moldova.

 

 

Anterior, alte patru întreprinderi afiliate SA „Moldovagaz” - SRL "Chișinău-gaz", SRL "Edineț-gaz", SRL "Ungheni-gaz" și SRL "Orhei-gaz" - au primit certificate. De acum înainte, organismele independente de evaluare a conformității vor efectua analiza calităţii gazelor naturale furnizate de către toate întreprinderile afiliate SA „Moldovagaz” consumatorilor din Republica Moldova.

 

La festivitate a participat președintele Asociaţiei Patronale în domeniul Conformităţii Produselor RM, Victor Catan, care a remarcat importanța evenimentului pentru protecția drepturilor și intereselor legale ale consumatorilor în Republica Moldova.

 

Pentru viitor, întreprinderile vor evalua periodic calitatea gazelor naturale și lunar vor demonstra conformitatea lor cerinţelor GOST 5542-87, care, de altfel, prevede un control periodic.

 

 

Notă:

 

La 07 decembrie 2012 a intrat în vigoare Legea № 235 "Cu privire la activitatea de acreditare și de evaluare a conformității." Pentru a îndeplini cerințele legale SA "Moldovagaz" a luat o serie de măsuri organizatorice și practice pentru trecerea la noul sistem de evaluare a conformității gazelor naturale furnizate clienților din Republica Moldova.

 

Întreprinderile de distribuție de gaze naturale au contractat pentru prestarea serviciilor de evaluare a conformității gazelor naturale Laboratorul de încercări «Veritrans Plus» și Organismul de certificare a produselor, serviciilor și sistemelor de management "Trans-Standard», acreditat în domeniul evaluării conformității gazelor naturale.

 

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prin Hotărârea №416 din 09.06.2011, "Cu privire la aprobarea Regulamentului privind calitatea de transport și distribuție a gazelor naturale", a stabilit că operatorul de rețea este obligat să asigure alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor finali, în conformitate cu parametrii de calitate prevăzuți GOST 5542-87.

 

Experții de laborator «Veritrans Plus», în conformitate cu normative și a documentelor tehnice vor efectua:

  • Analiza compoziției gazelor naturale;
  • Determinarea masei de solide;
  • Determinarea intensității mirosului de gaze;
  • Punctul de rouă și de umiditate în sectorul gazelor naturale, etc.

 

În rezultatul analizelor sunt efectuate raporturi de încercări, care conţin rezultatele analizei compoziției fizice și chimice a gazelor naturale, care sunt prezentate Organismului de certificare în vederea stabilirii conformităţii lor cerinţelor obligatorii din GOST 5542-87.

 

 
 

 

Vezi fotografiile de la evenimentul de înmînare a Certificatelor de conformitate