SA „Moldovagaz” a elaborat şi a implementat în cadrul întreprinderilor subordonate Sistemul de Management al Calităţii bazat pe standardele internaţionale din seria ISO 9000
SA „Moldovagaz” informează toţi clienţii săi, organele administraţiei publice de stat şi mediul de afaceri al Republicii Moldova despre obţinerea de către toate întreprinderile afiliate a Certificatului de conformitate a sistemului de management al calităţii ISO 9001:2008.
În economia de piaţă problema calităţii este un factor important pentru ridicarea nivelului de trai, securităţii economice, sociale şi ecologice. Calitatea este un concept integral care caracterizează eficienţa tuturor aspectelor de activitate: elaborarea strategiei, managementul de producţie, marketingul ş. a. O componentă majoră a caracteristicilor sistemului este calitatea produselor.
În literatura modernă de specialitate şi în practica actuală există interpretări diferite ale conceptului de calitate. Organizaţia internaţională de Standardizare defineşte noţiunea de calitate (standardul ISO-8402) ca o totalitate de proprietăţi şi caracteristici ale produselor sau serviciilor prestate, care creează posibilitatea satisfacerii necesităţilor convenţionale sau presupuse. Acest standard a introdus aşa concepte, cum ar fi „asigurarea calităţii”, „controlul calităţii”, „spirala calităţii”. Cerinţele faţă de calitate la nivel internaţional sunt definite de standardele seriei ISO 9000.
Conform Ordinului SAD „Gazprom” Nr.56 din data de 27 februarie 2006 „Cu privire la elaborarea şi implementarea sistemelor de management al calităţii ISO 9001 la întreprinderile SAD «Gazprom»”, SA „Moldovagaz” a iniţiat elaborarea şi implementarea certificării sistemului de conformitate al managementului calităţii în cadrul întreprinderilor dependente.
La finele anului 2010 SA „Moldovagaz” a iniţiat implementarea sistemului de management al calităţii conform cerinţelor standardelor ISO 9001:2008. Organul de certificare a sistemelor de management „Rostest-Kacestvo”, după efectuarea verificărilor şi audierilor, a confirmat calitatea şi funcţionarea sistemului conform cerinţelor standardului internaţional.
Astfel, până la 10 octombrie 2011, SA „Moldovagaz” şi toate întreprinderile dependente, au primit Certificatul de conformitate a sistemului de management al calităţii GOST R ISO 9001-2008 (ISO 9001-2008), aplicabil transportării şi distribuţiei combustibilului gazos şi a materiei prime prin reţelele de distribuţie de gaze naturale către consumatori, cu excepţia SRL „Moldovatransgaz”, care a primit Certificatul conformităţii pentru transportarea gazelor naturale, producerea şi comercializarea gazelor naturale comprimate prin SAAGC, iar SRL „Întreprinderea de Aprovizionare şi Livrare a Gazelor” pentru comercializarea gazului lichefiat şi producerea SDRG şi a elementelor ne demontabile de tipul oţel-polietelen:
- 10.08.2010 — SRL „Edineţ-gaz”;
- 10-08.2010 — SRL „Bălţi-gaz”;
- 08.10.2010 — SRL „Ialoveni-gaz”;
- 30-11.2010 — SRL „Ungheni-gaz”;
- 14.12.2010 — SRL „Floreşti-gaz”;
- 30.12.2010 — SRL „Orhei-gaz”;
- 21.02.2011 — SRL „Cimişlia-gaz”;
- 11.04.2011 — SRL „Ştefan-Vodă-gaz”;
- 12.04.2011 — SRL „Gagauz-gaz”;
- 05.05.2011 — SRL „Cahul-gaz”;
- 06.06.2011 — SRL „Taraclia-gaz”;
- 28.06.2011 — SRL „Moldovatransgaz”;
- 10.08.2011 — SRL „IALGaz”;
- 10.08.2011 — SRL „Chişinău-gaz”;
- 10.10.2011 — SA „Moldovagaz”.
În procesul de pregătire a sistemului de management al calităţii SA „Moldovagaz” prevede:
-
formarea la viitorii profesionişti a competenţei manageriale de toate nivelurile ierarhice cu descinderea ulterioară a funcţiilor şi procedeelor;
-
abilitatea de selectare a criteriilor de evaluare în această activitate;
-
însuşirea metodelor de elaborare a procedeelor de asigurare a calităţii, implementare a controlului calităţii sistemului de management şi stimularea iniţiativei angajaţilor şi executorilor;
-
capacitatea de a evalua executarea cerinţelor proceselor, bazate pe scara de 4 puncte a savantului german Lloyd.
Principiile care stau la baza dezvoltării sistemelor de management al calităţii:
-
funcţia principală este administrarea proceselor şi nu conducerea lor;
-
activitatea de bază – prestarea serviciilor;
-
obiectul principal al activităţii – consumatorul serviciilor;
-
scopul activităţii – satisfacerea cerinţelor legitime ale consumatorului;
-
finanţarea rezultatelor şi nu a activităţii;
-
necesitatea înţelegerii clare a scopurilor şi obiectivelor de către executori;
-
necesitatea evaluării rezultatelor activităţii în conformitate cu criteriile şi procedurile elaborate.
Sistemul de management al calităţii se fundamentează pe cunoştinţe şi abilitatea utilizării următoarelor principii:
-
aplicarea funcţiilor juridice;
-
demonopolizarea şi egalitatea în drepturi a participanţilor;
-
prezenţa obligatorie a caracterului legal în relaţiile reciproce dintre două părţi;
-
capacitatea gestionării incertitudinilor factorilor externi ale funcţionării.
Utilizarea procedurilor şi parametrilor calităţii în procese, luând în considerare specificul activităţii structurilor subordonate şi modul de abordare socio-responsabil în procesul de gestionare, include:
-
armonizarea cerinţelor acordurilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi a standardelor internaţionale în domeniul reglării barierelor tehnice din comerţ;
-
depăşirea factorilor incertitudinii şi reglementării în situaţii concrete;
-
drept rezultat al realizării programului de elaborare şi certificare a sistemelor de management al calităţii trebuie să fie reglementarea activităţii în favoarea consumatorului, calitatea căreia este determinată de corelaţia legalităţii şi oportunităţii, precum şi a nivelului înalt de respectare a disciplinei la executarea cerinţelor legislaţiei privind drepturile consumatorilor la prestarea serviciilor.
Consiliul de Administraţie al SA „Moldovagaz” prin calitate subînţelege:
-
respectarea legislaţiei naţionale şi internaţionale privind conformitatea;
-
respectarea cerinţelor regulamentelor şi a regulamentelor tehnice;
-
corectitudinea şi completitudinea informaţiei furnizate consumatorilor şi organelor de supraveghere.
Gestionarea calităţii bazată pe cerinţele ISO 9001:2008 va permite SA „Moldovagaz” să realizeze:
-
prestarea serviciilor care să corespundă cerinţelor legitime ale consumatorilor;
-
crearea condiţiilor pentru trecerea la un management al resurselor umane care să determine implicarea salariaţilor în activitatea organizaţiei;
-
consolidarea încrederii partenerilor şi a resurselor umane în sistemul managementului organizaţiei;
-
îmbunătăţirea relaţiilor dintre resursele umane şi consumatorii deserviţi;
-
menţinerea unui climat moral sănătos în cadrul organizaţiei;
-
trecerea la formarea unui sistem de prestare a serviciilor care să anticipeze cerinţele consumatorilor;
-
extinderea cunoştinţelor resurselor umane despre standardele internaţionale.
Pe parcursul elaborării şi implementării sistemelor de management întreprinderile dependente au căpătat cunoştinţele şi abilităţile necesare autoevaluării calităţii gestiunii întreprinderii lor.
În acelaşi timp, întreprinderile dependente au formulat cerinţele proprii necesare:
-
prestării calitative a serviciilor consumatorilor;
-
organizării procesului de achiziţii, inclusiv materie primă, componente, materiale, utilaj, produse şi echipamente ale protecţiei muncii, igiena personală a lucrătorilor, etc.
-
organizării procesului de producere şi deservirea tehnică a echipamentelor;
-
controlului mijloacelor de monitorizare şi măsurare;
-
analizei cerinţelor secţiunilor standardelor internaţionale la procesele de prestare a serviciilor, inclusiv înşişi procesele.
Odată cu dezvoltarea procesului tehnico-ştiinţific în rezultatul căruia s-a automatizat producerea, au apărut dispozitive automate pentru dirijarea instalaţiilor complicate şi a altor sisteme. A apărut noţiunea de „siguranţă”. Astfel, conceptul de calitate s-a dezvoltat şi s-a concretizat continuu.
- SA „Moldovagaz”, pe parcursul deceniilor, s-a recomandat ca o întreprindere sigură, de încredere care prestează consumatorilor Republicii Moldova servicii de înaltă calitate privind furnizarea calitativă şi neîntreruptă a gazelor naturale.
- SA „Moldovagaz” depune toate eforturile pentru ca noţiunile de „calitate” şi „siguranţă” să coincidă atât la producător, cît şi la consumator, deoarece aceste concepte sunt interdependente.
- SA „Moldovagaz” valorifică consumatorii săi şi imaginea întreprinderilor sale.
- SA „Moldovagaz” are grijă de calitate pe parcursul întregii perioade de utilizare a gazelor naturale, de asemenea, asigură funcţionarea în condiţii de siguranţă a conductelor şi a echipamentelor la ele, îndeplinind destoinic obligaţiile faţă de consumatori.